Ατομική Ψυχοθεραπεία
Η αναζήτηση ατομικής θεραπείας προκύπτει από την επιθυμία του ατόμου να διαχειριστεί θέματα που περιορίζουν τη λειτουργικότητά του στην καθημερινότητα. Τέτοια θέματα είναι : άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κοινωνική απομόνωση, προβλήματα σχέσεων, εξαρτήσεις, ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Η θεραπευτική συνάντηση πραγματοποιείται σε κλίμα αποδοχής και σεβασμού. Ο θεραπευτής συνοδεύει το θεραπευόμενο στο δρόμο της κατανόησης των συμπτωμάτων του και των βαθύτερων αιτιών τους. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η επούλωση τραυμάτων από το παρελθόν και η απαλλαγή από το βάρος δυσλειτουργικών οικογενειακών προτύπων αλληλεπίδρασης. Καθώς ο θεραπευόμενος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, μαθαίνει να αξιοποιεί και να διευρύνει τις δυνατότητές του και να χαράζει με υπευθυνότητα και ελευθερία το προσωπικό του μονοπάτι. Πρόκειται για μια διεργασία που συμβάλλει στη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό, στη διαμόρφωση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και στη βίωση της χαράς της ζωής.
Θεραπεία Ζευγαριού
Η σχέση του ζευγαριού αποτελεί τον πυρήνα της ζωής και ως τέτοιος χρειάζεται φροντίδα. Θέματα που είναι πιθανό να κλονίσουν το συζυγικό δεσμό αφορούν στη σωματική υγεία, την εργασία, την ερωτική ζωή, τη σχέση με τις οικογένειες καταγωγής (πατρικές οικογένειες), τον ερχομό ενός παιδιού, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη μετέπειτα απομάκρυνσή τους από την οικογενειακή εστία.
Ο θεραπευτής διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, ο οποίος ενθαρρύνει την έκφραση κάθε μέλους και την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου, με όρους σεβασμού και εμπιστοσύνης. Στόχος της θεραπείας είναι η καλλιέργεια ποιοτικής επικοινωνίας και η υιοθέτηση υγιών τρόπων επίλυσης των διαφορών, που προκύπτουν στη διάρκεια της κοινής πορείας των συντρόφων. Η κατανόηση του εαυτού, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης κάθε συντρόφου αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης σχέσης, τα οποία καλλιεργούνται στα πλαίσια της θεραπείας.
Θεραπεία Οικογένειας
Η εκδήλωση συμπτωμάτων σε ένα μέλος της οικογένειας αποτελεί συχνή αιτία για την αναζήτηση βοήθειας από ειδικό.
Στα πλαίσια της οικογενειακής θεραπείας, ο θεραπευτής αφήνει χώρο και χρόνο σε όλα τα μέλη της οικογένειας προκειμένου να εκφραστούν και ακολούθως, ασχολείται με τη διερεύνηση των τρόπων που σχετίζονται μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αποκτά διαφορετικό νόημα, καθώς συνδέεται με τα δυσλειτουργικά οικογενειακά πρότυπα αλληλεπίδρασης. Στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι η απενοχοποίηση του μέλους που εκδηλώνει το σύμπτωμα και η κινητοποίηση ολόκληρης της οικογένειας προς την αξιοποίηση της δύναμής της. Ο θεραπευτής συμβάλλει στην καλλιέργεια των συνθηκών που επιτρέπουν την προσωπική ανάπτυξη κάθε μέλους και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων.
Θεραπεία Παιδιού (ατομική)
Η επίσκεψη σε ψυχολόγο συνήθως πυροδοτείται από προβληματισμούς που προκύπτουν στους γονείς ή/και στους παιδαγωγούς ενός παιδιού, το οποίο παρουσιάζει: δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο, κοινωνική απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, αδερφική ζήλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες.
Ο θεραπευτής ενθαρρύνει την έκφραση και επεξεργασία των συναισθημάτων του παιδιού με τη χρήση διαφόρων μεθόδων, όπως το παιχνίδι, η ζωγραφική και το παραμύθι. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου και των αντίστοιχων υλικών γίνεται με βάση τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του παιδιού, αλλά και της φύσης των δυσκολιών του. Στη διάρκεια της θεραπευτικής συνάντησης, το παιδί δοκιμάζει τις δυνάμεις του και με τη βοήθεια του θεραπευτή καλλιεργεί δεξιότητες, που είναι σημαντικές για το χτίσιμο της αυτοεκτίμησής του και τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους γύρω του.
Η θεραπεία του παιδιού είναι απαραίτητο να προχωρά παράλληλα με τη συμβουλευτική υποστήριξη των γονιών του. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητά της.
Θεραπεία εφήβου
Η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο στη ζωή κάθε ανθρώπου και σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Ο έφηβος και η οικογένειά του βιώνουν πλήθος αλλαγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έφηβος αντιμετωπίζει δυσκολίες που περιορίζουν τη λειτουργικότητά του και πλήττουν την αυτοεκτίμησή του, όπως μαθησιακές δυσκολίες, άγχος, διαταραχές πρόσληψης τροφής, προβλήματα συμπεριφοράς και παραβατικότητας, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Ο θεραπευτής ενθαρρύνει την έκφραση του εφήβου εξασφαλίζοντας κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο έφηβος δοκιμάζει τα όριά του, εξωτερικεύει τις εσωτερικές συγκρούσεις του, αναγνωρίζει και επεξεργάζεται τα συναισθήματά του. Σταδιακά, με τη βοήθεια του θεραπευτή, μαθαίνει να αποδέχεται τις αλλαγές που βιώνει, επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή του (γονείς, παιδαγωγούς κλπ), γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και σχετίζεται πιο λειτουργικά με την ομάδα των συνομηλίκων.
Η θεραπεία του εφήβου είναι απαραίτητο να προχωρά παράλληλα με τη συμβουλευτική υποστήριξη των γονιών του. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητά της.
Ομάδα εκπαίδευσης κοινωνικών δεξιοτήτων (για παιδιά 3-12 ετών)
Η ομάδα αποτελεί το μικρόκοσμο της κοινωνίας, μέσα στην οποία κάθε άτομο από τη στιγμή της γέννησής του επικοινωνεί, παίζει, μοιράζεται, μαθαίνει.
Oρισμένα παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις στον τομέα της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας. Στόχος της ομάδας είναι η συνύπαρξη και συνεργασία 2-3 παιδιών, που παρουσιάζουν παρόμοια ελλείμματα, τόσο σε συνθήκες δομημένου παιχνιδιού και συζήτησης όσο και σε συνθήκες ελεύθερου παιχνιδιού. Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να ακολουθούν κανόνες, να περιμένουν τη σειρά τους, να προσέχουν τους άλλους και να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
Οι γονείς ενημερώνονται σε μηνιαία βάση για τους θεραπευτικούς στόχους και την πρόοδο των παιδιών. Το ενδεικτικό πρόγραμμα της ομάδας περιλαμβάνει: κύκλο-χαιρετισμό και τα νέα κάθε παιδιού, μουσικοκινητικό παιχνίδι, αφήγηση/ αναπαράσταση παραμυθιού, ελεύθερο παιχνίδι και χαλάρωση-αποχαιρετισμό. Η διάρκεια της ομάδας είναι 60 λεπτά και η συχνότητα ορίζεται σε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
Ομάδα γονέων
Σε μια εποχή που οι κοινωνικές αλλαγές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ραγδαίες, οι γονείς αναζητούν απαντήσεις σε καίρια θέματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Παρόλο που πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και σύνθετο έργο, οι περισσότεροι αναλαμβάνουν να το φέρουν σε πέρας χωρίς προετοιμασία.
Η ομάδα προσφέρει στους γονείς ένα ασφαλές πλαίσιο εντός του οποίου μοιράζονται προβληματισμούς, συναισθήματα και καθημερινές πρακτικές. Βασικός στόχος της ομάδας είναι η αποτελεσματική διαχείριση καθημερινών προκλήσεων και η δημιουργία γερών βάσεων επικοινωνίας με τα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες. Οι γονείς εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο των δεξιοτήτων τους και βελτιώνουν την ποιότητα των σχέσεων με τα παιδιά τους. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στην ομάδα και την ανάληψη προσωπική ευθύνης, ξεπερνούν ενοχές, απολαμβάνουν συγκινήσεις και αξιοποιούν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.
Διαδικτυακή συνεδρία
Η διαδικτυακή συνεδρία αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία μετακίνησης, π.χ. τραυματισμό, αναπηρία ή ζουν σε μέρη που δεν παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή για κάποιο διάστημα δε δύνανται να συμμετέχουν στη δια ζώσης ψυχοθεραπεία, λόγω σπουδών στο εξωτερικό, μετακόμισης σε άλλη πόλη κλπ.
Η συνεδρία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης μιας πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, π.χ. skype, όπου τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος έχουν μερίδιο ευθύνης στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη ομαλή μεταξύ τους επικοινωνία, π.χ. επιλογή ήσυχου χώρου, εξασφάλιση απορρήτου. Η συνεδρία εξ αποστάσεως δεν μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής θεραπειών, παρ’ όλα αυτά, το διαδίκτυο λειτουργεί ως χώρος συνάντησης που επιτρέπονται σημαντικές εσωτερικές διεργασίες, ειδικά για όποιον επιθυμεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.