Το Εργαστήρι Ανάπτυξης Ατόμου & Οικογένειας βρέθηκε στην Πάτρα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες και παρουσιάσεις αξιόλογων επιστημόνων, ερευνητών και θεραπευτών, στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

Πλήθος κόσμου, φοιτητές και επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για το Συνέδριο. Από τις παρουσιάσεις ξεχωρίσαμε αυτές της Βρετανίδας υπαρξιακής ψυχοθεραπεύτριας Emmy van Deurzen. Η γνωστή ψυχοθεραπεύτρια, που τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, ανέλυσε σε βάθος την υπαρξιακή προσέγγιση τόσο ως θεραπευτική πρακτική όσο και ως ευρύτερη στάση ζωής.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια, η υπαρξιακή προσέγγιση δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ξεκάθαρου πλαισίου, μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί και να συναντήσει το θεραπευτή. Η συνεχής ενασχόληση του τελευταίου με την παθολογία του θεραπευόμενου δεν είναι ωφέλιμη. Η συζήτηση για τα προβλήματα ή τα συμπτώματα του θεραπευόμενου πρέπει να γίνεται εποικοδομητικά, χωρίς ενοχή και ντροπή. Ο ψυχοθεραπευτής, όπως περιέγραψε η van Deurzen, κινείται μεταξύ φωτός και σκοταδιού και πρέπει πρώτα εκείνος να εμπιστευτεί ότι τα συμπτώματα του ασθενούς ή ο ψυχικός του πόνος έχουν ένα νόημα, εξυπηρετούν ένα σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βιαστεί να δώσει λύσεις. Αντιθέτως, χρειάζεται να δώσει χρόνο στον εαυτό του και στον ασθενή προκειμένου να κατανοήσουν το λόγο ύπαρξής των συμπτωμάτων και του πόνου.

Εκτός αυτού, ο θεραπευτής χρειάζεται να οδηγεί το θεραπευόμενο στην εύρεση απαντήσεων που αφορούν στον τρόπο που ζει και υπάρχει μέσα στον κόσμο, δηλαδή στην αναζήτηση μιας φιλοσοφίας ύπαρξης και στην εύρεση νοήματος ζωής. Συχνά, στις θεραπείες της η Emmy van Deurzen ρωτά τους θεραπευόμενους «Πού θα οδηγηθείς με ….;» και «Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου λίγο πριν το θάνατο;». Ορισμένοι θεραπευόμενοι απαντούν ότι κάνουν αυτό που επιθυμούν και ότι έτσι θέλουν να κυλίσει η υπόλοιπη ζωή τους, ενώ οι περισσότεροι λένε ότι δεν ξέρουν τι θέλουν ή ότι δεν το έχουν ακόμα επιτύχει. Αυτές οι ερωτήσεις έχουν σκοπό να αφυπνίσουν τους θεραπευόμενους, να τους βοηθήσουν να αρχίσουν την εξερεύνηση νέων δρόμων, που μέχρι πρότινος δεν έβλεπαν. «Το έργο μου είναι να βοηθήσω το άτομο να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, ποιος μπορεί να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια προσθέτοντας ότι «το να δώσεις στο άλλο πρόσωπο τη δυνατότητα να ξεκινήσει την εξερεύνηση του νοήματος των πραγμάτων είναι πραγματική τέχνη».

Βασικός στόχος της υπαρξιακής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία είναι «κάθε θεραπευόμενος να γίνει κύριος της δικής του ζωής». Καθώς πορεύεται, χαράζει ο ίδιος το μονοπάτι του και εκεί συναντά αναπόφευκτα τον πόνο. Σύμφωνα με την υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια Emmy van Deurzen, «όσο πιο ανοιχτός είσαι, τόσο πιο αγχώδης γίνεσαι». Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ ανοίγεται κάποιος στη ζωή, τόσο πιο βαθιά βιώνει την κάθε στιγμή, όπως αυτή έρχεται. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις κακουχίες. Όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα και χρωματίζουν μοναδικά την παλέτα της ζωής.

Ευχαριστούμε πολύ για την εμπνευσμένη ομιλία και τον ανθρώπινο επιστημονικό λόγο της!