Κάθε όραμα γίνεται πραγματικότητα όταν διαπνέεται απο πίστη και αγάπη

Το Εργαστήρι

Το Εργαστήρι Ανάπτυξης Ατόμου & Οικογένειας είναι ένας χώρος όπου παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες εκφράζονται, μοιράζονται, μαθαίνουν, επικοινωνούν και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Πρόκειται για μια διαδικασία που συντελείται με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της, μέσα σε κλίμα ζεστασιάς, εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Στο χώρο του Εργαστηρίου πραγματοποιούνται:

  • ατομικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

  • ατομικές ψυχοθεραπείες ενηλίκων

  • συμβουλευτική γονέων

  • θεραπείες ζεύγους

  • θεραπεία οικογένειας

  • ομάδες παιδιών και ενηλίκων.

Εργαστήρι Ανάπτυξης Ατόμου& Οικογένειας

Κηφισίας 36,11526

Αμπελόκηποι, Αθήνα

Τηλ: 2167005739

Το Εργαστήρι και οι Άνθρωποι του

Ευγενία Δουβαρά

Ψυχολόγος

IMG_20160527_124244
Ονομάζομαι Ευγενία Δουβαρά και είμαι ψυχολόγος. Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κι έπειτα πραγματοποίησα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου  με αντικείμενο την Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου (University of London-King’s College-Institute of Psychiatry).

Ακολούθως, παρακολούθησα σεμινάρια σχετικά με «Θέματα Κλινικής Παιδοψυχιατρικής», την «Οικογενειακή Θεραπεία στην Παιδοψυχιατρική», το Ψυχόδραμα, την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιού και εφήβου, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την εκπαίδευση γονέων παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), τη διάγνωση διαταραχών αυτιστικού φάσματος, αγχωδών διαταραχών και διαταραχών λόγου, τη χρήση της ζωγραφικής ως διαγνωστικού και θεραπευτικού εργαλείου, καθώς και την ενδυνάμωση δεξιοτήτων για εργασιακή ανθεκτικότητα. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκα σε μια σειρά προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική παρέμβαση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού, όπως την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΑBA), τη Δομημένη Διδασκαλία (TEACCH), το Σύστημα Επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων (PECS).

Η πίστη μου στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια στη ζωή του ανθρώπου με οδήγησε να επιλέξω να εκπαιδευτώ στην υπαρξιακή-συστημική ψυχοθεραπεία στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό Ινστιτούτο “Αντίστιξη”, που έχει δημιουργηθεί από τους παιδοψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές Δημήτρη και Ελένη Καραγιάννη. Η συστημική θεώρηση εστιάζει στη λειτουργία όλων των ανθρώπινων συστημάτων, ξεκινώντας από το πιο μικρό και απλό που είναι η οικογένεια. Στοχεύει στον εντοπισμό των δυνατών τους σημείων, καθώς και στην ανάδειξη και ενίσχυση λειτουργικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της, π.χ. ανάμεσα σε συντρόφους, σε γονείς και παιδιά ή σε αδέρφια. Παράλληλα, η ψυχοθεραπευτική μου προσέγγιση εστιάζει σε σημαντικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο θάνατος, ο έρωτας, η ελευθερία, το νόημα της ζωής. Η υπαρξιακή θεώρηση στην ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να μάθει τον άνθρωπο να ζει αυθεντικά, δηλαδή σε συμφωνία με τα προσωπικά του ιδανικά, προτεραιότητες κι αξίες.

Σήμερα, εργάζομαι ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους κι ενήλικες στο ιδιωτικό μου γραφείο. Επιπλέον, διατηρώ συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και συγκεκριμένα με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Περιστερίου. Έχω εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σχολών γονέων στο “Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης” (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.). Συμμετέχω σε ερευνητικές δραστηριότητες, στη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και σε εισηγήσεις επιστημονικών συνεδρίων. Συνεργάζομαι με παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πραγματοποιώντας ομιλίες και βιωματικές ομάδες γονέων, που αφορούν σε θέματα όπως η ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, η σχολική ετοιμότητα, η οριοθέτηση, η αδερφική ζήλεια, η σχέση του ζευγαριού κ.α..

Τον Ιανουάριο του 2013 ίδρυσα το Εργαστήρι Ανάπτυξης Ατόμου & Οικογένειας, στα πλαίσια του οποίου συνεργάζομαι με αξιόλογους θεραπευτές και πιο συγκεκριμένα, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδοψυχίατρο και ψυχίατρο.

LinkedIn Facebook