“Χαμένοι στον κυβερνοχώρο: κίνδυνοι πρόσκληση σε ομιλία 2και δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας για μικρούς και μεγάλους”

Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τον τρόπο ζωής της σύγχρονης οικογένειας. Ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας αντικαθιστούν την τηλεόραση και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση, τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και επικοινωνία μικρών και μεγάλων. Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι ορατές στην αλληλεπίδραση γονιών και παιδιών, που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. θα συζητήσουμε για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, καθώς και για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο κόσμος των νέων τεχνολογιών στη ζωή των παιδιών.

ομιλία 1η σε δημοτικό σχολείο καισαριανής“Γονείς-παιδιά-σχολείο: παρεμβατικοί ανταγωνιστές; Αδιάφοροι συμπαίκτες; Αναζητώντας τους όρους για λειτουργική συνύπαρξη και ουσιαστική σχέση.”

Η σχέση γονιών-παιδιών είναι πάντα επίκαιρη, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η ανακατανομή των οικογενειακών ρόλων, η ασάφεια ως προς τα όριά τους και οι αλλαγές στον κοινωνικό ιστό δημιουργούν μια γενικευμένη σύγχυση. Η συμπεριφορά των παιδιών συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία της οικογένειας, τους κανόνες, την επικοινωνία σκέψεων και συναισθημάτων, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ικανότητα προσαρμογής των μελών της.

Σε αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε για το πώς μπορούν οι γονείς να θέσουν όρους για λειτουργική συνύπαρξη μέσα στην οικογένεια, να διαχειριστούν την εκδήλωση διαταρακτικών συμπεριφορών στα παιδιά, να αξιοποιήσουν την παρουσία των παιδαγωγών στο σχολείο και να οικοδομήσουν γερές βάσεις για την υγιή ενηλικίωση των παιδιών προλαμβάνοντας μελλοντικές δυσκολίες.

DSC04164“Ο φόβος της δέσμευσης και ο καταναλωτισμός του έρωτα στη σύγχρονη εποχή”

Ομιλία-διάλεξη στα πλαίσια του 7ου Therapy Planet Festival, στις 22/11/2015

Σ’ αγαπώ, σε μισώ, σε θέλω, σε φοβάμαι…
Ο σύγχρονος άνθρωπος λαχταρά να γευτεί τον έρωτα, αλλά με όρους.
Επιθυμεί να ζήσει την περιπέτεια, χωρίς να στερείται άλλες περιπέτειες. Θέλει να σχετιστεί με τον άλλο, να αγαπηθεί ολοκληρωτικά, δίχως δέσμευση. Χάνεται μέσα στην αμφιθυμία του. Γιατί;
Μου αρέσεις, σε παίρνω, με κουράζεις, σε παρατάω…
Ο σύγχρονος άνθρωπος αρκείται στα λίγα κι ύστερα ζει μέσα σε αυτά.
Ζητά τα πάντα από τον άλλο κι έπειτα δυστυχεί. Περιμένει την αγάπη παθητικά, σα μικρό παιδί. Ταλαντεύεται μεταξύ προσδοκίας και απογοήτευσης, μεταξύ αυτονομίας κι εξάρτησης. Πώς βρίσκει την ισορροπία;
Φοβάται μήπως τον χρησιμοποιήσουν και χρησιμοποιεί.Παλεύει να μην πληγωθεί και τραυματίζεται πιο πολύ.
Πουλά και αγοράζει τον έρωτα. Πού είναι η αλήθεια του;
Ο έρωτας, όπως το φως, δημιουργεί σκιές και συνοδεύεται από παράδοξα, συγκρούσεις, διλήμματα και δυσκολίες. Η υπαρξιακή προσέγγιση ενθαρρύνει την επαφή του ανθρώπου με τις σκοτεινές πλευρές του, απελευθερώνει από την παθολογία που προκαλεί η διχοτόμηση, επιτρέπει τη σύνδεση με τον παράδεισο που κρύβει μέσα του και ακολούθως με την πλάση γύρω του. Με ποιους τρόπους;
Ο έρωτας είναι στάση ζωής, απάντηση στο φόβο του αγνώστου, πρόσκληση σε ταξίδι αυτογνωσίας. Ο έρωτας φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την ευαλωτότητά του, αποτελεί ευκαιρία για διεύρυνση του «εγώ», χορογραφία για δυο, άνοιγμα στην εμπειρία. Τι σημαίνει η δέσμευση στον έρωτα;
Η δέσμευση είναι απόφαση, ενήλικη στάση, συνειδητή επιλογή.Η δέσμευση στον έρωτα δημιουργεί μια νέα διάσταση, όπου ο χωροχρόνος επιτρέπει την αμοιβαία προσέγγιση των συντρόφων και την ευχαριστιακή βίωση της κοινής τους πορείας. Η σχέση δεν είναι καταφύγιο, ούτε φυλακή. Η σχέση είναι το κελάρι μέσα στο οποίο ωριμάζει ένα βαρέλι κόκκινο κρασί.

diavlos1“Αγχος αποχωρισμού και σχολική προσαρμογή”

Δωρεάν ομιλία για γονείς, παιδαγωγούς και φοιτητές.

diavlos2“Επάγγελμα γονιός”

Δωρεάν ομιλία για γονείς και υποψήφιους γονείς

Συνεργασίες2Παιδικός σταθμός «Ροδοπαρέα»

Η ψυχολόγος Ευγενία Δουβαρά σε συνεργασία με τον παιδικό σταθμό «Ροδοπαρέα» (www.rodoparea.com.gr) πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας στοχεύοντας στη βελτίωση της σχέσης γονέα-παιδιού. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Πέντε βήματα για καλύτερη σχέση με το παιδί μου”, το οποίο απευθύνεται σε γονείς παιδιών ηλικίας 3-6 ετών.

Στο χώρο του σταθμού έχουν πραγματοποιηθεί ομιλίες με θέμα:

 • Μαμά, φοβάμαι
 • Επάγγελμα γονιός
 • Τα συστατικά μιας υγιούς οικογενειακής συνταγής
 • Δύσκολο παιδί: πώς να το χειριστώ;
 • Παγίδες στην επικοινωνία του σύγχρονου ζευγαριού
 • Η σχέση του ζευγαριού: θεμέλιος λίθος της οικογένειας
 • Αδελφική ζήλια
 • Όχι άλλες εκρήξεις θυμού, πείσματα και φωνές! Βάζω όρια!
 • Η ανάπτυξη των παιδιών στο γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα

Καφέ μπιστρό “Mon Cheri”

Στο ζεστό χώρο του καφέ μπιστρό “Mon Cheri” πραγματοποιήθηκαν βιωματικές συζητήσεις με θέμα:

 • Υπάρχει το άλλο μας μισό;
 • Τι θέλει μια γυναίκα; Ένα μυστήριο γένους θηλυκού

Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Ε.Παυλή

Στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών Ε. Παυλή (http://www.pavli-languages.com/) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με θέμα:

 • Διάβασμα: ένα στοίχημα για μικρούς και μεγάλους
 • Εφηβεία: μια κρίση στην οικογένεια