Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος αθλητής Νταν ζει μια τέλεια φαινομενικά ζωή. Από τη στιγμή, όμως, που συναντά τον ηλικιωμένο Σωκράτη βιώνει δραματικές αλλαγές μέσα του. Αυτός ο άντρας -που ο Νταν βάφτισε “Σωκράτη”- τη μια στιγμή κάθεται δίπλα στην είσοδο του συνεργείου του και την άλλη στιγμή στέκεται και τον κοιτά από τη στέγη του συνεργείου, τρία μέτρα από το έδαφος. Πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό, που προκαλεί τον νεαρό να το ανακαλύψει. Σταδιακά, μεταξύ των δυο αντρών δημιουργείται μια ξεχωριστή σχέση και ένας ισχυρός δεσμός. Ο Σωκράτης γίνεται για τον Νταν δάσκαλος, οδηγός, υποστηρικτής και εμπνευστής.right-here-right-now1

“Οι άνθρωποι φοβούνται αυτό που βρίσκεται μέσα τους και αυτό είναι το μόνο μέρος όπου θα βρουν ό,τι χρειάζονται”, λέει ο φωτισμένος Σωκράτης. Του μιλά για τη σημασία του να ζει την κάθε στιγμή στην ολότητά της και να πετά από το μυαλό του όλες τις άχρηστες σκέψεις, που τον αποσυντονίζουν. “Δεν υπάρχουν συνηθισμένες στιγμές. Κάθε πράξη έχει το τίμημα και την απόλαυσή της. Αναγνωρίζοντας και τις δυο πλευρές της, ένας μαχητής γίνεται ρεαλιστής και υπεύθυνος για τις πράξεις του”.

Έρχεται η ώρα που ο κόσμος που έχει χτίσει ο Νταν γκρεμίζεται. Κλονίζεται μια φιλική του σχέση και μένει ανάπηρος ύστερα από ατύχημα με μηχανή. “Δεν ξέρω τι να κάνω”, ομολογεί με ειλικρίνεια και φανερή απόγνωση. Ο Σωκράτης τον στηρίζει να καλοδεχτεί τη νέα κατάσταση λέγοντας ότι αυτή ακριβώς η άγνοια και το αδιέξοδο είναι η πρώτη διαπίστωση ενός μαχητή, ενός αγωνιστή της ζωής. “Ένας μαχητής δεν παρατάει αυτό που αγαπά…βρίσκει την αγάπη μέσα σε αυτό που κάνει. Ο μαχητής δεν αναδεικνύεται μέσα στην τελειότητα, στη νίκη ή στην ευαλωτότητα, αλλά στην απόλυτη ευαλωτότητα”. Ο μαχητής δεν ψάχνει για ιδανικές συνθήκες, αλλά παλεύει μέσα στις υπάρχουσες. Αγωνίζεται με το τίποτα, έχοντας μόνο σύμμαχο τον εαυτό του.

Ο Νταν, παρά την αναπηρία του και κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών του, προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε. Ο προπονητής του δεν του δείχνει εμπιστοσύνη και ο Νταν θυμώνει, απογοητεύεται. Για μια ακόμα φορά ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ο δάσκαλος τον ακούει με υπομονή και του λέει “Αν δεν πάρεις αυτό που θες, υποφέρεις και ακόμα κι αν πάρεις ακριβώς αυτό που θέλεις, τότε ακόμη θα υποφέρεις, γιατί δε θα μπορείς να το κρατήσεις για πάντα”. Πώς μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του μυαλού και να ξεφύγει από το αίσθημα της αδικίας και του πόνου;

Ο Νταν πεισμώνει και συγκεντρώνεται συνειδητά στον αγώνα του. Μαθαίνει να αποδέχεται το μυστήριο και τις αλλαγές της ζωής διατηρώντας το χιούμορ του. Εξελίσσεται σε έναν αληθινό πολεμιστή, που καταφέρνει το ακατόρθωτο, δίνοντας ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. “Το ταξίδι φέρνει την ευτυχία, όχι ο προορισμός”.

 Ευγενία Δουβαρά

Μια ταινία του Βίκτορ Σάλβα, που βασίζεται στο βιβλίο του Νταν Μίλμαν “The way of the peaceful warrior”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους, πατώντας το σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=zwwsAg-p6fA.